Veel gestelde vragen

• Hoe weet ik nu of ik de juiste verlichting heb in mijn praktijk?
Voor een deel kunt u dit zelf zien. Richt uw telefoon in de fotostand maar eens naar de tl of led lampen in uw behandelkamer. Indien u trillingen waarneemt betekent dit dat u niet de optimale voorschakeling heeft en uw ogen behoorlijk belast worden. Licht meten kan ook met bepaalde apps (luxmeter app) hoewel deze vaak niet nauwkeurig zijn. Er zijn bedrijven die u kunt benaderen. Zij zijn gespecialiseerd in praktijkverlichting- en kunnen een lichtmeting uitvoeren en aan de hand daarvan advies uitbrengen.

• Ik vind daglicht in mijn behandelkamer zo klinisch en ongezellig. Zeker voor angstpatiënten lijkt me dit niet handig. Is het niet beter voor een warme lichtkleur te kiezen?
Warme kleuren licht geven ons begrijpelijkerwijs een associatie met gezelligheid en warmte. Als werkplekverlichting is het echter niet aan te raden, er zijn genoeg andere manieren om die warme sfeer in uw behandelkamer te creëren zonder dat u daar als behandelaar op werkplekverlichtingsgebied niet op in hoeft te leveren. Specialisten in tandartspraktijkverlichting kunnen desgewenst vaak eenvoudige aanpassingen bieden waarmee ondanks de toepassing van daglicht een warme en gezellige sfeer in uw behandelkamer gecreëerd kan worden.

• Waarom bestaat Dentled nog maar zo kort; al jaren is de toekomst toch Led?
Ledverlichting is enorm in ontwikkeling en zal zich blijven ontwikkelen. In veel gevallen zijn er ook led-oplossingen als werkplekverlichting. Echter was het tot voor kort nog niet gelukt leds te ontwikkelen in een daglichtkleur waarbij het spectrum daglicht zo goed benadert als bij bepaalde TL volspectrumdaglichtlampen. Het juiste wattage, een hoge RA waarde van 93+ en een lage UGR waarde die verblinding tegen gaan was tot voor kort nog niet in led leverbaar. Dentled biedt deze eigenschappen wel.

• Hoe zit het met de verlichting in de rest van mijn praktijk? Moet ik die ook aanpassen als ik voor de juiste werkplekverlichting in mijn behandelkamer kies?
Indien het lichtniveau van uw behandelkamers verbeterd/ verhoogd wordt is het goed om ook naar andere ruimtes in de personeelsrouting van uw praktijk te kijken. Het kan belastend zijn voor uw ogen indien het lichtniveau in de personeelsrouting van uw praktijk geen natuurlijke overgang in lichtsterkte en/of kleur heeft. Een tunneleffect kan daarvan het gevolg zijn: verblindend effect zoals merkbaar als u vanuit een daglichtomgeving in een slecht verlichte tunnel rijdt. Houd daarom rekening met een geleidelijke overgang en dezelfde kleurtemperatuur in de routing van uw praktijk. We zien dat tandartsen daarom vaak kiezen Dentled in de gehele personeelsrouting te plaatsen. Wachtkamers worden wel vaak nog voorzien van warmere kleurtemperaturen.