Veel gestelde vragen
Voor een deel kunt u dit zelf zien. Richt uw telefoon in de fotostand maar eens naar de tl of ledlampen in uw behandelkamer. Indien u trillingen waarneemt betekent dit dat u niet de optimale voorschakeling heeft en uw ogen behoorlijk belast worden. Licht meten kan ook met bepaalde apps (luxmeter app) hoewel deze vaak niet nauwkeurig zijn. Er zijn bedrijven die u kunt benaderen. Zij zijn gespecialiseerd in praktijkverlichting- en kunnen een lichtmeting uitvoeren en aan de hand daarvan advies uitbrengen.
Warme kleuren licht geven ons begrijpelijkerwijs een associatie met gezelligheid en warmte. Als werkplekverlichting is het echter niet aan te raden, er zijn genoeg andere manieren om die warme sfeer in uw behandelkamer te creëren zonder dat u daar als behandelaar op werkplekverlichtingsgebied niet op in hoeft te leveren. Specialisten in tandartspraktijkverlichting kunnen desgewenst vaak eenvoudige aanpassingen bieden waarmee ondanks de toepassing van daglicht een warme en gezellige sfeer in uw behandelkamer gecreëerd kan worden.
Ledverlichting is enorm in ontwikkeling en zal zich blijven ontwikkelen. In veel gevallen zijn er ook led-oplossingen als werkplekverlichting. Echter was het tot voor kort nog niet gelukt leds te ontwikkelen in een daglichtkleur waarbij het spectrum daglicht zo goed benadert als bij bepaalde TL volspectrumdaglichtlampen. Het juiste wattage, een hoge RA waarde van 93+ en een lage UGR waarde die verblinding tegen gaan was tot voor kort nog niet in led leverbaar. Dentled biedt deze eigenschappen wel.
Indien het lichtniveau van uw behandelkamers verbeterd/ verhoogd wordt is het goed om ook naar andere ruimtes in de personeelsrouting van uw praktijk te kijken. Het kan belastend zijn voor uw ogen indien het lichtniveau in de personeelsrouting van uw praktijk geen natuurlijke overgang in lichtsterkte en/of kleur heeft. Een tunneleffect kan daarvan het gevolg zijn: verblindend effect zoals merkbaar als u vanuit een daglichtomgeving in een slecht verlichte tunnel rijdt. Houd daarom rekening met een geleidelijke overgang en dezelfde kleurtemperatuur in de routing van uw praktijk. We zien dat tandartsen daarom vaak kiezen Dentled in de gehele personeelsrouting te plaatsen. Wachtkamers worden wel vaak nog voorzien van warmere kleurtemperaturen.
Standaard armaturen die in grote aantallen geproduceerd worden zijn ontworpen voor “standaard werkplekken”, zoals kantoren en scholen, waarbij de richtlijnen (500 lux lichtsterkte op de werkplek) veel lager zijn dan die van precisiewerkzaamheden in combinatie met operatielampen (2000 lux). De maatwerkarmaturen zijn juist voor deze toepassingen ontworpen waardoor er bijvoorbeeld meer led’s in een armatuur geplaatst dienen te worden en de verhouding direct/ indirecte verlichting anders is dan veel standaarden.
Voor algemene werkplekken (kantoren) geldt een richtlijn van 500 lux op de werkplek. Omdat een tandarts met een operatielamp werkt met gemiddeld 20.000/ 25.000 lux , is het verstandig een “tunneleffect” te vermijden en de algemene werkplekverlichting ook te verhogen naar minimaal 2000 lux.
Om de aangegeven 2000 lux op het werkveld van een tandarts te kunnen realiseren heeft men over het algemeen hogere wattages nodig dan verlichtingsarmaturen die bijvoorbeeld in een kantoor of school worden toegepast. Dentled armaturen hebben daarom een aanzienlijk hoger wattage dan reguliere verlichtingsarmaturen waardoor de gewenste luxwaarde van 2000 behaald kan worden.
Er bestaat veel verwarring over begrippen in de wereld van verlichting. Veel aanbieders van ledverlichting hanteren de thermen lux en lumen door elkaar. Het gevolg hiervan kan zijn dat eindgebruikers onbewust de verkeerde verlichting aanschaffen of producten met elkaar vergelijken die totaal verschillend zijn.
Lumen is de som van al het uitgestraalde licht ongeacht de richting waarin het licht straalt. Lumen is, net als lux en candela, een zogenaamde fotometrische eenheid hetgeen betekent dat er rekening wordt gehouden met het menselijk oog bij het bepalen van de hoeveel lumen die een lichtbron uitstraalt.
Dit is noodzakelijk omdat sommige mensen bepaalde kleuren beter zien dan andere. Als we één Watt vermogen in een lichtbron stoppen die één kleur uitstraalt van bijvoorbeeld 550nm (groen), dan geeft deze lichtbron 683 lumen. Stoppen we deze zelfde één Watt vermogen in een lichtbron die 650nm (oranje) uitstraalt, dan geeft deze lichtbron slechts 73 lumen!
Tussen verschillende tinten warm wit kan, bij dezelfde hoeveelheid watt, al een groot verschil zitten tussen het aantal lumen. Naast het wattage is de kleurtemperatuur in kelvin daarom dus ook belangrijk om mee te nemen.
Dit is ook een eenheid van lichtsterkte. De hoeveelheid lux zegt hoeveel licht (lumen) er op een bepaald oppervlak terecht komt. Eigenlijk zegt de luxwaarde daarom meer dan de hoeveelheid lumen. Dit is dan ook de reden dat richtlijnen op het gebied van licht het meest uitgedrukt worden in de hoeveel licht in lux die nodig is op een bepaalde plek.
Kleurweergave is de mate van weergave om met niet natuurlijk licht (een lamp) de kleuren van verlichte objecten weer te geven in vergelijking tot de kleurweergave van werkelijk daglicht. Natuurlijk daglicht wordt weergegeven met 100.
Lees meer over over kleurweergave op de kleurweergave pagina